Hogyan készül a sör

Történészek szerint a sört már évezredekkel ezelőtt, a neolit korban is főzték már, amikor a magokat többnyire a sörhöz, nem pedig a kenyérhez gyűjtötték.
A sörfőzés már i.e. 5-6. században is ismert volt, a babilóniaiak életében már megvolt a mindennapos szerepe, de ekkor még hiányzott belőle a komló, mert ezt az alapanyagot csak később, Krisztus után 800 körül, Nagy Károly idejében kezdték a sör ízesítése és eltarthatósága érdekében használni.

Az első sörkimérések a 14. században nyitottak, majd 500 évbe telt az "alsóerjesztésű" sörfőzési technika megismerése. A középkori szennyvíztisztító rendszerek kiépítése előtt nehéz volt tiszta ivóvízhez jutni, főképpen a városokban. Mivel a sör finomabb és kevésbé veszélyes ital volt, mint a víz, sokan akkoriban úgy itták, mint a mai ember a vizet. A 15. századig a brit ale sört malátából, vízből és élesztőből készítették. Elsőként a flamand és holland sörfőzők használtak a komlót a keserűbb íz elérése érdekében.
Ezt az italt, mely a flamand kereskedők által került a nagy kontinensről Angliába nevezték biérre-nek, beer-nek, azaz sörnek, mely a fogyasztók körében hamarosan népszerűvé vált.

A sörfőzés technikáját valószínűleg véletlen folytán találták fel, amikor a szabad levegőn élesztővel erjesztett gabonát vízbe áztatták. Rájöttek arra, hogy az alapanyagot
egyik erjesztőbol a másikba újra és újra átereszthetik. A 16. század elején adták ki a világ egyik legismertebb, ma is érvényben lévő sörgazdasági törvényét a tisztasági
törvényt, mely szerint a sör csak árpából, komlóból és vízből (akkor még nem ismerték a sörélesztőt!) készülhet.

A korai sörfőzők még nem tudták, hogy feltalálták az élesztőt, hiszen a mikroszkóp feltalálása után tudták csak beazonosítani azt. Később, a 19. században Louis Pasteur fedezte fel az élesztő jelentős szerepét az erjedés folyamatában. Ezután a tökéletes íz elérése érdekében többféle kutatást folytattak, de a sörfőzés alapeljárásán nem változtattak.
Árpából nyert maláta - melynek élesztővel való erjesztésével nyerik a folyamatban fontos szerepet játszó cukrot.
Víz - az erjesztési folyamat nélkülözhetetlen alapeleme, valamint a sör fontos minőségét befolyásoló összetevő, miután a sör legnagyobb részt vízből áll, ezért fontos a víz minősége.
Élesztő - a sörfőzés másik kulcsfontosságú eleme, mely az erjesztés folyamata alatt enzimek segítségével a cukorból alkoholt nyernek.
Komló - biztosítja a sör jellegzetesen kesernyés ízét, aromáját